Hur du Återställer ditt Hem Efter en Översvämning

En av de mest förödande saker du någonsin kan uppleva är att inte få din vattenskada reparerad efter allvarliga vattenskador eller översvämningar i ditt hem. Oavsett om du har att göra med trasiga rör, läckande apparater eller mer allvarliga problem som översvämmade källare eller till och med vattenskador efter en brand, kan de alla orsaka stora problem.

För att göra saken värre måste du snabbt hantera dina vattenskador. Även från små mängder vatten kan mögel utvecklas på så lite som 24 timmar. Vattenskador kan också resultera i alla möjliga säkerhetsrisker och strukturella problem som du kanske inte märker förrän det är för sent.

Första prioritet är att stoppa eventuella läckor du har eller vilken källa till problemet som helst. I dessa fall är det viktigt att snabbt kontakta en rörmokare såsom VVS malmö som kan hantera dina läckande rör och allt annat som har med din VVS att göra.

När du har stoppat läckaget från att orsaka mer skada måste du kontakta en professionell för att börja vidta lämpliga åtgärder för att återställa vattenskador för att reparera och återställa ditt hem till det normala efter en översvämning och förhindra ytterligare vattenskador och fuktskador i hemmen.

Omedelbara åtgärder för att vidta efter vattenskador i ditt hem

1. Ring ditt försäkringsbolag

Din hemförsäkring varierar beroende på vilken typ av försäkring du har. Försäkringsbolaget kommer att utvärdera och bedöma skadan för att se om det täcks av försäkringen.

Dokumentera värdena för varje föremål du kan tänka dig och ta så många bilder som möjligt före, under och efter städning. Detta kommer att hjälpa försäkringsbolaget att bedöma skadan.

Notera att alla hemförsäkringar inte täcker översvämningsskador.

2. Skydda dig själv, apparater och värdesaker

Det viktigaste steget i en större hemkatastrof som översvämningar och vattenskador är att se till att du och din familj är säkra. Som tur är finns det flera saker och åtgärder du kan ta för att vara säker i ditt hem.

Stäng av strömmen

Vatten och el går uppenbarligen inte ihop. Men om avstängning av strömmen kräver att du går in eller står i våta områden är det bäst att lämna det och ringa en elektriker. Gå inte in i ett översvämningsskadat hem igen innan du stänger av strömmen.

Bär skyddsutrustning

Var noga med att bära skyddskläder – som gummistövlar och handskar när du går in i ditt hem igen. Detta kommer att skydda dig från skador som kan få bakteriefyllt vatten i dem.

Skydda dina värdesaker

Du kan lyfta trämöbler från de våta mattområdena och sätta in skydd under fötterna för att förhindra fläckar på mattan. På samma sätt, ta bort alla mattor som ligger på våta golv.

Du kan tvingas lämna ditt hem om översvämningen är tillräckligt stor.

3. Börja omedelbart reparation av vattenskador

Innan du påbörjar processen för att ta bort vattenskador i ett översvämmat hem, se till att dokumentera alla skador först. Detta kommer att hjälpa dig med eventuella framtida försäkringsanspråk du gör.

Om möjligt bör vattenskador åtgärdas inom 24-48 timmar. Många gånger är skadorna för omfattande för en person eller familj. I detta fall kan det vara bekvämt att ta hjälp av en restaureringstjänst för att vara säker och se till att processen för att avlägsna vattenskador görs korrekt.

Tänk på att du kan behöva ta bort golv, gips och isolering för att förhindra att mögel sprids i ditt hem. Möbler kan också behöva torkas ut, rengöras eller slängas beroende på graden av vattenskada. Vatten och fukt kan skada hårdvarugolv snabbt, så denna process bör startas så snart som möjligt.

4. Hur man torkar ut vattenskador och tar bort fukt

Om du bestämmer dig för att börja torkningen själv, se till att du bär skyddsutrustning. Bestäm vad som är räddningsbart och släng allt som är för skadat eller inte längre säkert att använda.

Med mycket stående vatten kan du börja ta bort det med hinkar eller plastbaljor. Använd sedan en mopp för att absorbera överflödigt vatten på svåråtkomliga områden.

Hyr en våt-torr dammsugare för att avsluta jobbet när det mesta av vattnet är borta och låt området ventilera och torka ordentligt. Att använda en avfuktare kan hjälpa till att påskynda denna process. Om det inte finns för mycket vatten kan du bara använda våt-torr-dammsugaren från början.

När allt stående vatten har tagits bort från ditt hem måste du fortfarande avfukta saker, särskilt om du bor i ett mycket fuktigt område. Om du kan få igång din elektricitet igen, använd central luftkonditionering för att avlägsna fukt. Golvfläktar kan hjälpa till att torka fuktiga områden i ditt hem också.

Undvik mögel och andra kvardröjande problem som kan uppstå om du rusar in igen. Du kan behöva hjälp av en professionell restaureringsentreprenör för att säkerställa ett torrt hem.

Tiden är avgörande och studier visar att om du börjar torka ett hem inom de första 24 timmarna och torka ett hem helt inom 3-4 dagar kommer det nästan helt att ta bort risken för mögel.

5. Identifiera mögel

Faktum är att mögel kan börja utvecklas redan efter 24 timmar efter en översvämning. När mögel väl har börjat växa kan det vara svårt att få bort. Ju snabbare du tar bort föremål från vattnet och börjar torka dem, desto mindre sannolikt är det att de förstörs av mögel.

Om det blir dåligt måste du ofta ta bort de drabbade områdena helt. Det är alltid bäst att vara försiktig och låta en professionell utvärdera situationen.

Förhindra mögel efter vattenskador

Så fort du upptäcker vattenskador i ditt hem är det viktigt att vidta vilka åtgärder du kan för att förhindra mögel. Var försiktig så att du inte sprider mögelsporer i ditt hem när du försöker torka ut saker. Mögel kan ofta hittas i din garderob, källare, duschar, tillsammans med många andra ställen.

Vanligtvis är det bäst att ha en professionell hjälp med torkningsprocessen, vilket avsevärt minskar chanserna att få mögel.

6. Besluta vad som behöver återställas efter vattenskada

Reparation av vattenskador i ditt hem från översvämningar är vanligtvis det som tar längst tid. Golv och ibland även väggar behöver bytas ut, trasiga ägodelar är ofta i behov av reparation etc. Om större byggnation behövs, se till att anlita en expert!

Hur lång tid tar det att torka ut vattenskador?

Hur lång tid det tar att reparera vattenskador beror på hur lång tid det tar för det drabbade materialet att torka upp och hur allvarlig skadan är. Om du bara har att göra med ett enkelrum, kanske två, kommer det troligen att ta mindre än en månad – 72 timmar för att torka ut och ytterligare 1-2 veckor att faktiskt reparera skadan.

Kanske har du bara att göra med ett sprucket rör, eller ännu värre har du en översvämmad källare. Oavsett hur illa den initiala skadan är har du inte råd att vänta med att påbörja vattenreningsprocessen. Vatten sprider sig mycket snabbt och kommer att absorberas i golven, väggarna, dina möbler och andra områden i ditt hem.

Ett annat sätt att ta bort vatten från ditt hem är att lägga till en pump. En pump används för att dränera vatten från en källare eller krypgrund. Pumpen är ansluten till ett dräneringsrör som leder utanför bostaden. När vattennivån stiger över botten av sumpgropen, aktiveras sumppumpen och pumpar ut vattnet från ditt hem.

Förebygga och mildra vattenskador:

När du har stoppat själva läckan måste du omedelbart påbörja processen med vattenreducering, vilket är processen att förhindra eller minska mängden vattenskador, för att förhindra ytterligare skador.

Torkningsprocessen för bostäder som drabbats av vattenskador kan variera. Tekniskt sett finns det ingen exakt uppskattning av hur lång tid torktiden skulle ta. Men i genomsnitt kan ett vattenskadat hem ta cirka 5 dagar att torka. I andra fall kan det ta så lite som två dagar, eller i andra situationer kan det ta några veckor att torka ut ett hem.

By Sydostskane

Relaterade

  • Vad är Lågtryck och Högtryck?

  • Vad är klimatflyktingar?

  • Vad är Sjöbris? Allt du Bör Veta!

  • Vad är Landbris? Allt du bör Veta!

  • Vad är en Tyfon? [Komplett Guide]

  • Vad är Monsunregn? Monsun Förklarat!