Vem Upptäckte Ekvatorn?

Genom historien har jordens form diskuterats av forskare och filosofer. Vid 500 f.Kr. de flesta forskare trodde att jorden var helt sfärisk. Den grekiske filosofen Aristoteles (384-322 f.Kr.) krediteras som den första personen som försökte beräkna jordens storlek genom att bestämma dess omkrets (längden runt ekvatorn) Han uppskattade detta avstånd till 400 000 stadier (en stadia är en grekisk mått motsvarande cirka 182M).

Vad är ekvatorn?

Jordens ekvator är den imaginära linjen som går runt jordklotet på 0 grader latitud, på lika avstånd mellan nord- och sydpolen. Liksom de andra latitudlinjerna är den baserad på jordens rotationsaxel och dess omloppsbana runt solen. Det är den längsta av jordens fem latitudcirklar, de andra är polcirklarna och tropiska cirklar. Detta beror på hur jorden buktar runt sitt centrum.

Ekvatorn är drygt 4000km lång och sveper runt hela jorden. Ekvatorn delar jorden i norra och södra halvklotet, där båda upplever olika mängder dagsljus vid olika tidpunkter. Detta, väder, klimat och årstiderna vi upplever är ett resultat av jordens lutning på sin axel och dess bana runt solen. De norra och södra halvklotet är antingen vända mot eller bort från solen beroende på jordens position medan den kretsar runt solen.

När solen är direkt ovanför jordens ekvator lyser solljuset vinkelrätt mot jordens axel, och alla breddgrader har en 12-timmars dag och 12-timmars natt. Solen passerar direkt över ekvatorn två gånger om året, vid mars- och septemberdagjämningarna.

Varför är det så varmt nära ekvatorn?

På och nära ekvatorn kommer solljuset nästan rakt ovanifrån varje dag året runt, ekvatorn har därför en stabil dagtemperatur hela året. På grund av jordens naturliga utbuktning där ekvatorn är placerad är ekvatorn närmare solen än någon annan plats, detta resulterar också i högre temperaturer året runt.

Länder på ekvatorn upplever de kortaste soluppgångarna och solnedgångarna eftersom solens dagliga väg är vinkelrät mot horisonten. I länder på eller nära ekvatorn tar soluppgången och solnedgången bara några minuter.

Vilka länder passerar ekvatorn genom?

Ekvatorn passerar genom 11 länder:

 • Indonesien
 • Gabon
 • São Tomé och Príncipe
 • Republiken Kongo
 • Demokratiska republiken Kongo
 • Uganda
 • Kenya
 • Somalia
 • Ecuador
 • Colombia
 • Brasilien

Vilken typ av väder har de i länder nära ekvatorn?

Länder på eller nära ekvatorn upplever inte exakt samma väder. Även om temperaturerna förblir höga, upplever vissa länder våta och torra årstider. Länder på, eller nära, ekvatorn har höga temperaturer året runt på grund av lutningen av jordens axel. Medeltemperaturen i dessa länder är runt 31 grader Celsius.

Det är väldigt lite temperaturförändringar, men vissa typer av väder förändras. Till exempel upplever länder på eller nära ekvatorn förändringar i luftfuktighet och nederbörd. Vid ett tillfälle på ekvatorn hittar du faktiskt snö. Detta är på de höga sluttningarna av vulkanen Cayambe i Ecuador. Denna höga luftfuktighet gör att platserna på ekvatorn inte är de hetaste i världen, trots att de ligger närmast solen. Vattnet i luften kyler temperaturen.

Har länder nära ekvatorn årstider?

Länder nära ekvatorn upplever inte de fyra årstiderna som andra platser på jorden gör. Länder på eller nära ekvatorn har samma mängd dagsljus och mörker under hela året.

Generellt finns det två årstider i ekvatorialländerna, våta och torra. Den våta säsongen varar större delen av året. Tillsammans med värmen skapar detta tropiska regnskogar.

Låglandsländer nära ekvatorn har ett tropiskt regnskogsklimat. Beroende på deras avstånd från kallare hav har vissa länder nära ekvatorn tropiskt monsunklimat.

På grund av sitt varma, blöta väder och klimat ligger nästan hälften av världens regnskogar vid ekvatorn. Dessa regnskogar ligger i Brasilien, Kongo, Indonesien. På grund av ekvatorialländernas väder och klimat trivs många växt- och djurarter också här. Det är en plats med rik biologisk mångfald.

Medan andra länder upplever skiftande timmar av dagsljus under de olika årstiderna, ändras 12-timmars dygn och natt aldrig i längd i länderna på eller nära ekvatorn.

Om du bor på eller nära ekvatorn kommer du att uppleva världens kortaste soluppgång och solnedgång eftersom de bara tar några minuter.

Fakta om ekvatorn

 • Namnet ”ekvator” kommer från det latinska ordet ”ekvator” som betyder ”cirkel som utjämnar dag och natt”
 • Den högsta punkten på ekvatorn är vulkanen Cayambe i Ecuador, på 4 690 meter.
 • Eftersom ekvatorn är belägen vid den punkt där jorden buktar runt sin mitt, är gravitationskraften svagare, eftersom avståndet från jordens centrum är större. Detta gör platser på ekvatorn till idealiska platser för rymduppskjutningar.
  Platser för uppskjutning av rymd nära ekvatorn inkluderar Demokratiska republiken Kongo, Maldiverna, Shaba North och Gan Island.
 • Mount Kilimanjaro, Tanzania, ligger nära ekvatorn och upplever svalt, torrt väder och har till och med glaciärer. Detta beror på dess höjd.
 • Sjömän har många ritualer och firande för att korsa ekvatorn. Detta är känt som ”över gränsen”. Pollywog är ofta ett namn som ges till en sjöman som aldrig har korsat ekvatorn.
By Sydostskane

Lämna ett svar

Relaterade

 • Hur Fungerar Jordens Koordinatsystem? [Geografiska Koordinatsystem]

 • Hur Mäter man Latitud?

 • Vad är Golfströmmen för något?

 • Varför finns det Olika Tidszoner? [Komplett Guide]

 • Vad är Lågtryck och Högtryck?

 • Hur kan Kontinentalplattorna Röra sig?