Hur många Latituder Finns det?

Det finns 180 latitudlinjer tilldelade jordens yta, exklusive ekvatorn. Latitud mäts som grader över eller under ekvatorn, som ligger på noll grader och fungerar som grund för mätning.

Longitudlinjerna går från nord- till sydpolen betyder en komplett cirkel och täcker därför 360 grader och det är därför det finns 360 longituder.

Latituder talar om hur långt punkten är från ekvatorn och betecknas därför med positivt värde när det är mot nordpolen och negativt när det är mot sydpolen. Varje sektion från ekvator till pol är 90 grader och två poler har 2 fjärdedelar av cirkel/klot därav 90X2 180 breddgrader. Lägger man även till ekvatorn blir det 181 latituder.

Ekvatorn ligger halvvägs mellan nordpolen och sydpolen. Latitudlinjer är alltid parallella med ekvatorn och på samma avstånd från varandra. Varje latitudslinje är 110 kilometer bort från både föregående linje och nästa linje. Graden som anges för varje linje är vinkelavståndet mellan den och ekvatorn. Latituder norr om ekvatorn kallas ofta för ”positiva”, medan breddgrader söderut kallas ”negativa”.

Allt norr om ekvatorn är känt som norra halvklotet och allt söder om ekvatorn är känt som södra halvklotet. Latitudlinjer kallas paralleller och totalt finns det 180 latitudgrader. Avståndet mellan varje latitud är cirka 110 kilometer.

Vad är Latitud?

Medan latitudlinjer löper över en karta öst-väst, indikerar latituden nord-sydlig position för en punkt på jorden.

Latitudlinjer börjar vid 0 grader vid ekvatorn och slutar vid 90 grader vid nord- och sydpolen (för totalt 180 graders latitud). Därför, ju högre värdet på latitudgraden är, desto närmare är det till nord- eller sydpolen

Vad är avståndet mellan latitudlinjerna?

Latitudlinjer kallas paralleller och totalt finns det 180 latitudgrader. Avståndet mellan varje latitud är cirka 110 kilometer.

Vad är en parallell?

En parallell är en namngiven linje som förbinder alla punkter längs samma latitudlinje.

Vilka är de viktigaste latitudlinjerna (eller parallellerna)?

De fem stora parallellerna av breddgrader från norr till söder kallas: polcirkeln, kräftans vändkrets, ekvatorn, stenbockens vändkrets och Antarktiscirkeln.

På en karta där kartans orientering är antingen rakt norrut eller rakt söderut, visas latitud som horisontella linjer.

Var är ekvatorn?

Ekvatorn delar jorden i norra halvklotet och södra halvklotet markerar platsen för 0 grader latitud. Latitud representerar ett vinkelavstånd norr eller söder om ekvatorn.

Ekvatorn markerar de platser på jorden som är lika långt från nord- och sydpolen. Ekvatorn är den enda latitudlinjen som är en storcirkel, alla andra latitudlinjer är små cirklar.

Ekvatorn korsar 78,7 % vatten och 21,3 % land och är cirka 40 075 km lång.

By Sydostskane

Lämna ett svar

Relaterade

  • Hur Fungerar Jordens Koordinatsystem? [Geografiska Koordinatsystem]

  • Hur Mäter man Latitud?

  • Vad är Golfströmmen för något?

  • Varför finns det Olika Tidszoner? [Komplett Guide]

  • Vad är Lågtryck och Högtryck?

  • Hur kan Kontinentalplattorna Röra sig?